Un 37% dels graduats d'FP a les Terres de l'Ebre durant 2011 tenen feina

Ensenyament destaca el valor laboral de la formació professional i destaca que només un 16% dels titulats continua buscant un lloc de treball

FONT: LA VANGUARDIATarragona | 06/02/2013 - 16:49h

Tortosa. (ACN).- Un 36,55% dels graduats en cicles mitjans i superiors d'ensenyaments professionals durant l'any 2011 a les Terres de l'Ebre va aconseguir trobar feina, segueixen treballant o compaginen l'ocupació amb més formació, segons un estudi del Departament d'Ensenyament. Les dades revelen també que la gran majoria continua estudiant -un 47,26%- i un 16,19% d'aquests titulats està en aquests moments buscant feina -un 5% més que l'any anterior-. Tot i això, Ensenyament ha volgut destacar que es tracta d'una xifra molt inferior al 50% de taxa d'atur registrada entre els 16 i els 24 anys a Catalunya, fet que reforçaria la importància que aquest tipus de formació pot suposar per millorar les expectatives laborals.
L'anomenat Estudi d'Inserció Laboral dels Ensenyaments Professionals del 2012 va consultar la situació personal en què es trobaven durant l'any passat 840 dels 1.052 alumnes que es van graduar a les Terres de l'Ebre durant 2011. L'informe reconeix que, sis mesos després de finalitzar els estudis, prop de la meitat dels titulats va decidir continuar la seva formació, un 27,26% treballen i el 9,29% compatibilitza les dues activitats. Només un 16,19% estava buscant feina durant el passat 2011 -un 11% l'any anterior-, una xifra lleugerament per sobre de la mitjana catalana del 15,6%.

Per al director general de Formació Professional, Melcior Arcarons, aquestes dades reflecteixen de forma clara, malgrat reconèixer l'impacte de la crisi respecte fa "quatre o cinc anys enrere", l'eixamplament d'un "diferencial positiu" favorable als graduats en cicles formatius tot apuntant que aquest 16,19% "és menys que l'atur que hi havia a Catalunya, un 22% -al 2011- i molt menys que l'atur juvenil, del 50,12%". "La formació professional és una millor via d'accés a l'ocupació", ha sentenciat.

En el cas concret de les Terres de l'Ebre, la llista de les famílies d'estudis professionals amb major inserció laboral continua encapçalada pel sector marítim pesquer, la imatge personal, electricitat i electrònica, hoteleria i turisme, a més de sanitat. Transport i manteniment de vehicles, edificació i obra civil o informàtica i comunicacions són les que compten amb menor inserció.

En aquest context, Arcarons ha advocat perquè l'orientació professional no es basi en criteris de possibilitats d'ocupació futura sinó que cada alumne pugui optar pel sector en el qual demostri "més bones capacitats". "Llavors, fer la feina li serà més fàcil, donarà més bons resultats i serà més bon professional i a tot arreu el voldran contractar", ha manifestat.

El director general ha presentat aquest dimecres al migdia a Tortosa davant uns 200 representants de la comunitat educativa i l'empresariat el nou model formatiu de formació professional dual que promou Ensenyament per afavorir la formació compartida entre els centres educatius i les empreses. Una "combinació d'activitat pràctica per part de l'alumne i formació al centre docent: l'alumne aprèn millor determinades coses si s'enfronta a una situació real de treball".

Amb 548 estudiants a Catalunya -i encara cap iniciativa a les Terres de l'Ebre-, Arcarons ha convidat a les empreses a participar en aquesta experiència de formació dual que, segons ha destacat, permet oferir estímuls i incentius als estudiants, aportant un nivell de complexitat i autenticitat "que fa l'aprenentatge més eficient".

Leer más: http://www.lavanguardia.com/local/tarragona/20130206/54366423949/un-37-dels-graduats-d-fp-a-les-terres-de-l-ebre-durant-2011-tenen-feina.html#ixzz2K9GnS6I8
Síguenos en: https://twitter.com/@LaVanguardia | http://facebook.com/LaVanguardia